fbpx
Prowadzimy badanie z udziałem osób dorosłych, u których zdiagnozowano chorobę układu krążenia, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze lub udar, ale potrzebujemy PANA/PANI POMOCY.
Prowadzimy badanie z udziałem osób dorosłych, u których zdiagnozowano chorobę układu krążenia, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze lub udar, ale potrzebujemy PANA/PANI POMOCY.
“Otrzyma Pan/Pani zwrot kosztów podróży do i z kliniki…”
Polityka „prywatności” i „kategorii specjalnych”

Polityka Prywatności i Danych Specjalnej Kategorii Panacea Patient Recruitment Limited (PPRL)

 

Niniejsza treść dotyczy wszystkich odwiedzających nasze strony internetowe rekrutujące pacjentów oraz każdego, kto bierze udział w naszym procesie rekrutacji, aby zostać wolontariuszem w badaniu klinicznym. Wyjaśnia ona jak nasza organizacja zbiera, przetwarza, przechowuje i przekazuje Twoje informacje organizacji trzeciej prowadzącej badanie kliniczne.

 

Polityka ta została napisana w celu spełnienia stosownych wymogów prawnych na całym świecie, w tym w Wielkiej Brytanii, Ameryce Północnej, Europie, Azji i Pacyfiku oraz innych jurysdykcjach. 

 

Zbieramy i przetwarzamy Twoje imię, adres, adres e-mail, numery telefonów, datę urodzenia, wzrost, wagę i płeć tylko za Twoją zgodą. Możemy również zbierać, przechowywać i używać bardziej wrażliwych informacji osobistych, określanych przez brytyjskiego regulatora ochrony danych, znanego jako Urząd Komisarza Informacji (ICO), jako informacje “Specjalnych Kategorii“. Wrażliwe informacje osobiste wymagają wyższego poziomu ochrony. Specjalne kategorie informacji, które zbieramy i przetwarzamy, to informacje na temat Twojego zdrowia, w tym stany medyczne, zdrowie, leki i rejestry chorób. Dane osobowe specjalnej kategorii przetwarzamy tylko za Twoją wyraźną zgodą. W każdej chwili masz prawo wycofać swoją zgodę na przetwarzanie przez nas Twoich danych, w tym danych specjalnej kategorii (informacje kontaktowe są podane poniżej).

 

Administrator danych Twoich informacji to zazwyczaj organizator lub sponsor badania. Jeśli dojdzie do zmiany, poinformujemy Cię o tożsamości nowego administratora danych, od razu, jeśli jest to możliwe lub w momencie, gdy tożsamość ta stanie się dostępna.

 

Jak zbieramy Twoje dane?

Większość przetwarzanych przez nas danych osobowych jest dostarczana bezpośrednio przez Ciebie. Dla przykładu, kiedy wypełniasz formularz zgłoszeniowy online, aby ocenić Twoją przydatność do udziału w badaniu klinicznym. Przesłane informacje są importowane na nasze bezpieczne serwery i szyfrowane w czasie rzeczywistym. Możemy również otrzymać dodatkowe dane osobowe bezpośrednio, dzwoniąc do Ciebie, jeśli jest to wymagane.

 

Jak będziemy używać Twoich danych?

Informacji, które nam przekazałeś używamy, aby ocenić Twoje zainteresowanie badaniem przez nasze wykwalifikowane pielęgniarki. Jeśli ocena wstępna jest zadowalająca, Twoje zapytanie zostanie przekazane jednemu z naszych lekarzy w celu potwierdzenia i autoryzacji Twojego zainteresowania. Po zatwierdzeniu, Twoje dane zostaną bezpiecznie udostępnione organizacji klinicznej prowadzącej badanie kliniczne.

 

Jak przechowujemy Twoje dane?

Twoje informacje są szyfrowane i bezpiecznie przechowywane w chmurze na serwerach w Wielkiej Brytanii. Z przyczyn prawnych przechowujemy dane osobowe przez trzy lata. Po upływie trzech lat zostaniesz poproszony, czy chcesz, abyśmy zachowali Twoje dane na kolejne trzy lata, na wypadek gdybyśmy mieli Ci zaproponować udział w innym badaniu klinicznym. Jeśli nie wyrazisz zgody lub nie odpowiesz, Twoje dane zostaną bezpiecznie usunięte.

 

Na mocy przepisów o ochronie danych masz następujące prawa:

 

  1. Prawo dostępu – Masz prawo poprosić nas o kopię Twoich danych osobowych. Należy zauważyć, że możemy pobierać niewielką opłatę, jeśli zażądasz kilku kopii.
  2. Prawo do sprostowania – Masz prawo zażądać od nas sprostowania informacji, które uważasz za nieprawidłowe. Masz również prawo zażądać, abyśmy uzupełnili informacje, które uważasz za niekompletne.
  3. Prawo do usunięcia – Masz prawo zażądać od nas usunięcia Twoich danych osobowych w określonych okolicznościach.
  4. Prawo do ograniczenia przetwarzania – Masz prawo zażądać od nas ograniczenia przetwarzania Twoich danych w określonych okolicznościach.
  5. Prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania – Masz prawo sprzeciwić się przetwarzaniu Twoich danych w określonych okolicznościach.
  6. Prawo do przenoszenia danych – Masz prawo zażądać, abyśmy przekazali informacje, które nam przekazałeś, innej organizacji lub Tobie w określonych okolicznościach.

 

Możemy wymagać od Ciebie dostarczenia dodatkowych informacji w celu potwierdzenia Twojej tożsamości przed realizacją jakiegokolwiek żądania. Ponadto, wszystkie otrzymane żądania w ramach tej Polityki Prywatności będą przetwarzane zgodnie z lokalnymi przepisami kraju, w którym się znajdujesz.

 

Dzienniki sieciowe

Używamy standardowych dzienników sieciowych, które rejestrują podstawowe dane o osobach odwiedzających nasze strony internetowe, takie jak data i czas wizyty, przeglądane strony internetowe podczas wizyty oraz rodzaj przeglądarki internetowej używanej do przeglądania naszej strony. Dzienniki sieciowe pozwalają nam zidentyfikować adres IP (Protokół Internetowy) komputera używanego do odwiedzenia strony. Komputery automatycznie generują adres IP podczas surfowania po Internecie. Adres IP to numer przydzielony Ci przez Twojego dostawcę usług internetowych, który umożliwia dostęp do Internetu. Adresy IP śledzą nowych wobec powracających odwiedzających stronę internetową lub w związku z jakimkolwiek kwestionariuszem używanym na stronie. Nie ujawniamy adresów IP.

 

Pliki Cookie

Ciasteczko to kawałek danych lub plik, który strona internetowa może wysłać do Twojej przeglądarki internetowej, a który może zostać następnie zapisany na Twoim komputerze. Ciasteczka przechowują informacje takie jak odwiedzone strony, funkcje strony, z których korzystałeś oraz czas spędzony na danej stronie internetowej. Służą również do śledzenia preferencji użytkownika podczas odwiedzania strony.

 

Przechowujemy unikalny identyfikator w “tymczasowym” lub “sesyjnym” ciasteczku, które istnieje tylko podczas sesji przeglądarki ze stroną. Gdy użytkownik wraca na stronę podczas tej samej sesji, identyfikator może być wydobyty z ciasteczka sesyjnego i użyty do żądania szczegółowych informacji o wyszukiwaniu dla tego użytkownika z naszej bazy danych.

 

Ponadto, odwiedzający przechodzący na naszą stronę z usług stron trzecich, takich jak Facebook, Twitter, Instagram, Google, Bing lub Yahoo! będą mieli umieszczone ciasteczko na ich komputerze na 30 dni. Ciasteczko to pozwala Facebookowi, Twitterowi, Instagramowi, Google, Bingowi i Yahoo!, wraz z PPRL, mierzyć efektywność reklamy cyfrowej.

 

Informacje o urządzeniu

Możemy również zbierać pewne informacje, które wysyła Twoje urządzenie mobilne, gdy korzystasz z naszych usług lub dostępu do naszej Strony, takie jak identyfikator urządzenia, ustawienia użytkownika i system operacyjny Twojego urządzenia. Dla przykładu, informacje zbierane o Twoim urządzeniu mobilnym i połączeniu z Internetem mogą obejmować unikalny identyfikator urządzenia, numer IMEI, adres IP, system operacyjny, rodzaj przeglądarki, język przeglądarki, strony odsyłające/zamykające i adresy URL oraz informacje o sieci komórkowej.

 

Masz prawo odmówić użycia plików cookie na swoim komputerze lub je wyłączyć i usunąć w dowolnym momencie, gdy Twoja przeglądarka lub urządzenie na to pozwala.

 

Międzynarodowe transfery

Strona ta jest hostowana na dedykowanych serwerach chmurowych w Centrum Equinix w Wielkiej Brytanii. W związku z tym, wszelkie informacje osobiste, które otrzymujemy poprzez bezpośrednie wprowadzenie danych przez użytkownika, są przechowywane na naszych serwerach zlokalizowanych w Wielkiej Brytanii. Decydując się na odwiedzenie strony i dostarczenie nam informacji, zgadzasz się i wyrażasz zgodę na ich przechowywanie w Wielkiej Brytanii. Ponadto, możemy bezpiecznie transferować informacje, które nam dostarczasz, do badań klinicznych poza Wielką Brytanią.

 

Powinieneś być świadomy, że nie wszystkie kraje oferują te same standardy ochrony danych i prywatności informacji osobistych. Jednakże Twoje dane osobowe zawsze będą traktowane i używane przez nas zgodnie z tą Polityką Prywatności. Co więcej, świadczy to o naszym zaangażowaniu w ochronę danych osobowych, chronionych zasadami ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO) Wielkiej Brytanii i UE.

 

Bezpieczeństwo informacji

Bezpieczne przetwarzanie Twoich informacji jest istotne dla naszej działalności i Twojej ochrony jako użytkownika. Utrzymanie bezpiecznej sieci i systemu serwerów jest w najlepszym interesie naszych użytkowników i partnerów badawczych. Przetwarzamy i przechowujemy Twoje informacje, korzystając ze standardowych w branży zabezpieczeń fizycznych, technicznych i administracyjnych, aby zabezpieczyć takie dane osobowe przed przewidywalnymi ryzykami, takimi jak nieautoryzowane użycie, dostęp, ujawnienie, zniszczenie i modyfikacja. Do takich środków bezpieczeństwa należą szyfrowanie, ochrona hasłem i prawa dostępu uwierzytelniające użytkownika.

 

Korzystając ze strony do dostarczenia swoich informacji, zgadzasz się, że możemy komunikować się z Tobą elektronicznie w sprawach bezpieczeństwa, prywatności i kwestii administracyjnych związanych z korzystaniem ze strony. Dla przykładu, jeśli dowiemy się o naruszeniu systemu bezpieczeństwa, możemy próbować powiadomić Cię elektronicznie, publikując ogłoszenie na stronie lub wysyłając do Ciebie e-mail. Ponadto, możesz mieć prawo do otrzymania tego powiadomienia na piśmie.

 

Przechowywanie danych

Informacje, które nam dostarczasz, mogą być archiwizowane lub przechowywane zgodnie z procesami tworzenia kopii zapasowych. Twoje dane będą przechowywane tylko przez okres wymagany do wsparcia Twojego udziału w badaniu klinicznym. Dane mogą być również wymagane do rozstrzygnięcia sporów, ustanowienia obrony prawnej, przeprowadzenia audytów oraz egzekwowania naszych umów i przestrzegania obowiązujących praw.

 

Dzieci

Nasze strony internetowe nie są skierowane do dzieci. Nie zbieramy świadomie żadnych informacji osobistych o dzieciach na naszej stronie internetowej ani w celach wymienionych w tej Polityce Prywatności. Jeśli informacje osobiste o dzieciach zostały nam błędnie dostarczone i chciałbyś zażądać usunięcia takich informacji osobistych, prosimy o kontakt z nami (informacje kontaktowe są podane poniżej).

 

Jak skontaktować się z odpowiednim organem.

 

Wielka Brytania (UK)

Na mocy ustawy o ochronie danych z 2018 roku (RODO Wielka Brytania) oraz przepisów o prywatności i łączności elektronicznej (dyrektywa WE) z 2003 roku (SI 2003/2426), obywatele Wielkiej Brytanii mogą uzyskać dostęp, sprostować, zaktualizować lub usunąć/wycofać swoje dane osobiste, wysyłając list lub e-mail na adres:

 

Nazwa: Panacea Patient Recruitment Limited

Adres: First Floor, Swan Street, Manchester, Wielka Brytania, M4 5JW.

Numer telefonu: 0161 854 1322

brianmurray@panaceapatientrecruitment.com

Możesz również złożyć skargę do ICO, jeśli jesteś niezadowolony z sposobu w jaki użyliśmy Twoich danych.

Adres ICO to:  

    

Information Commissioner’s Office

Wycliffe House, Water Lane, Wilmslow, Cheshire, SK9 5AF.

Numer infolinii: 0303 123 1113

 

Unia Europejska (UE)

Na mocy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO (UE) 2016/679), obywatele UE mogą uzyskać dostęp, sprostować, zaktualizować lub usunąć/wycofać swoje dane osobiste, wysyłając e-mail na adres: brianmurray@panaceapatientrecruitment.com.

 

Jeśli jesteś mieszkańcem Unii Europejskiej i uważasz, że jakiekolwiek żądanie lub skarga pozostały nierozwiązane, możesz skontaktować się z krajowym organem ochrony danych swojego państwa członkowskiego UE, który można znaleźć za pomocą następującej strony Komisji Europejskiej: https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/what-are-data-protection-authorities-dpas_en.

 

USA

 

Nie Śledź

Funkcja “Nie Śledź” to preferencja prywatności, którą użytkownicy mogą ustawić w swojej przeglądarce internetowej, informując odwiedzane strony internetowe, że nie chcą, aby pewne informacje o ich wizytach na stronach były zbierane z czasem i między stronami. Jeśli Twoje ustawienie “Nie Śledź” jest włączone, nasza strona internetowa będzie je respektować.

 

Kalifornia

Ustawa o Prywatności Konsumentów Kalifornii (CCPA) z 2018 roku pozwala użytkownikom będącym mieszkańcami Kalifornii na dostęp, sprostowanie, aktualizację, ograniczenie przetwarzania, usunięcie/wycofanie swoich danych osobistych lub rezygnację z usług. Nie będziesz otrzymywał dyskryminującego traktowania za korzystanie z któregokolwiek z Twoich praw CCPA.

 

Dodatkowo, sekcja 1798.83 Kodeksu Cywilnego Kalifornii pozwala mieszkańcom Kalifornii na żądanie pewnych informacji dotyczących ujawniania naszych danych osobowych podmiotom trzecim dla ich bezpośrednich celów marketingowych.

 

Część Twoich danych osobowych zbieranych w związku z badaniami klinicznymi może podlegać zasadom prywatności ustawy o przenośności i odpowiedzialności ubezpieczeń zdrowotnych (HIPAA) jeśli jest przechowywana przez podmiot odpowiedzialny (np. dostawcę opieki zdrowotnej) lub jednego z jego partnerów biznesowych i nie podlega CCPA.

 

Aby złożyć wszelkie takie żądania, prosimy wysłać e-mail na adres: brianmurray@panaceapatientrecruitment.com.

 

Jeśli jesteś mieszkańcem Kalifornii i uważasz, że jakiekolwiek żądanie lub skarga pozostały nierozwiązane, możesz skontaktować się z Twoim organem ochrony danych, dzwoniąc pod numer 1-800-655-4555 lub wysyłając e-mail na adres CCPA@sce.com.

 

Nevada

Nie sprzedajemy Twoich danych osobowych (wymiana Twoich informacji za wynagrodzenie pieniężne podmiotowi, aby podmiot ten mógł licencjonować lub sprzedawać dane osobowe kolejnym podmiotom) w rozumieniu prawa Nevady.

 

Nasza firma regularnie przegląda swoją politykę prywatności i umieszcza wszelkie aktualizacje na tej stronie internetowej. Polityka ta została ostatnio zaktualizowana 21 lipca 2022 roku.